Agents of S.H.I.E.L.D Sveriges främsta fansite för Marvels Agent of S.H.I.E.L.D

22sep 16

Okänt ifall säsong 4 kommer till Sverige

I går morse svensk tid så hade säsong 4 av Agents of S.H.I.E.L.D premiär i USA, men det är fortfarande okänt när eller om den kommer till Sverige. Kanal 5, Kanal 11 och Kanal 9, som sänt de tidigare säsongerna, har inte rättigheterna till säsong 4. Även Viaplay som haft streamingrättigheterna har nyligen tappat dem.

Den första frågan man kan ställa sig är varför Discovery (som äger Kanal 5 med syskon) valt att avsäga sig rätten till säsong 4? Tittarsiffrorna för de två senaste säsongerna, på Kanal 11 och Kanal 9, har inte varit superimponerande men inte heller någon katastrof. Runt 38 – 40 tusen tittare varje vecka, vilket är representativt för andra program som visas på samma tid och kanal.

Personligen hoppas jag att Netflix plockar upp rättigheterna till säsong 4, eftersom de gjorde ett utmärkt jobb att lägga upp nya avsnitt av lillasyster Agent Carter bara lite över 24 timmar efter att de sänts i USA. De har även gjort ett bra jobb med Legends of Tomorrow, även om man då har fått väntat ytterligare några dagar.

Ett annat alternativ är Viaplay, som tidigare haft rättigheterna till de två första säsongerna. Dock så har de oftast bara tecknat väldigt korta avtal, under ett år långa, så det är svårt att bedöma hur intresserade de är av att även visa nya avsnitt.

Vi kommer fortsätta att hålla ögonen öppna efter nyheter om när serien kan tänkas dyka upp i Sverige.